Simbologia

Som una associació cívica i no governamental, sense afany  de lucre. Deslligada de qualsevol doctrina, religió ni adscripció a partits polítics. No obstant respecta les ideologies personals de les persones associades i participa constructivament en la comunitat, la societat i el país.

El fulard és l’eina que identifica, uneix i distingeix l’agrupament i els colors són verd i groc.

El Fulard

El fulard és un dels elements més característics d’un escolta. És un tros de tela normalment de forma triangular o quadrada que s’enrotlla i que que l’escolta porta per sobre del coll de la camisa com a part del seu uniforme. Es porta subjecte per un passador o amb un nus.

Normalment ha de portar un nus a la punta d’un dels extrems que li recordi al Scout que ha de fer una bona acció cada dia.

Per enrotllar, és necessària la col·laboració de diverses persones, la qual cosa es considera un símbol del treball en equip i la cooperació necessària dins de l’escoltisme. El fulard és un símbol extern de la promesa.

 

Salutació Scout

Aquesta salutació està formada per la senyal escolta i l’estreta de la mà esquerra.

Per fer el senyal escolta, s’estenen els dits índex, cor i anular, mentre que el rovell del polze es recolza sobre l’ungla del dit petit, tot això amb la mà dreta.

Els tres dits aixecats recorden els tres pilars de l’escoltisme: Lleialtat, Puresa i Abnegació (o també: Fe, País i Responsabilitat) i el dit petit, protegit pel polze, ens recorda que el fort protegeix el feble.

 

La Flor de Lis i el Trèvol de les Guies

En gairebé tots els països del món on hi ha Scouts, s’ha adoptat la Flor de Lis, com insígnia representativa del Moviment, diferenciant-se únicament en el disseny. Quan Baden Powell va fundar els Scouts, va pensar que era necessari tenir un emblema que fes sentir a tots, la unió que hauria d’existir en el moviment, així és que va adoptar la Flor de Lis com a distintiu, usant-ho per primera vegada en el campament de Brownsea, a l’agost de 1907. La insígnia Scout va ser presa de l’antiga brúixola marina, on es designava el nord mitjançant una flor de lis, similar a la nostra. L’anomenada “Flor de Lis Mundial” s’utilitza a nivell internacional.

Es presenta de color morat sobre fons blanc o al revés, en color blanc sobre un fons morat. Els tres pètals, de la mateixa manera que els tres dits de la Salutació Scout, que també representen els tres punts de la Promesa Scout. Fe, País i Responsabilitat. La part inferior d’aquests pètals representen les tres virtuts scouts: Lleialtat, Puresa i Abnegació. La línia que divideix el pètal central, l’agulla d’una brúixola, significant que el Scout és capaç de seguir el camí recte en la seva vida, de la mateixa manera com l’agulla de la brúixola assenyala sempre al nord. Les dues estrelles, cadascuna de cinc pics, representen els ulls del scout sempre oberts, sempre alerta. A més recorden els 10 articles de la Llei Scout. L’Anell que reuneix els tres pètals, la unió de la germanor escolta, detall que es veu reforçat per la corda que circumda la flor de lis, recordant-nos que la nostra germanor és mundial.